مديريت سرمايه به صورت مديريت حرفهاي انواع داراييها به منظور تحقق اهداف سرمايهگذار تعريف ميشود.استراتژي مناسب براي سرمايهگذاريِ براي هر فرد منحصربهفرد است و متفاوت با ديگران است. ميزان تحصيلات و سواد مالي، سن، ميزان درآمد، ميزان سرمايه اوليه، ريسكپذيري و… از جمله عواملي هستند كه در تعيين استراتژي سرمايهگذاري موثر هستند.
در دنياي تجارت مديريت سرمايه به معني داشتن دانش و مهارت براي انجام معاملات كم ريسك و به دست آوردن بيشترين بازدهي است. در اولويت اول مديريت سرمايه حفظ دارايي و مديريت ريسك قرار دارد و در ادامه به دست آوردن بيشترين سود قرار ميگيرد. اين يعني شما براي به دست آوردن سود بيشتر بايد ميزان مشخصي ريسك را قبول كنيد. حال بسته به ميزان دانش و تجربه در زمان معامله ميزان ريسك و بازدهي را معلوم كرده و وارد معامله ميشويد.
چگونه سرمايه خود را مديريت كنيم؟
براي مديريت سرمايه، بايد سرمايه اوليه خود را در سه بخش يا سبد مجزا تقسيم كنيد. سبد اول را به سرمايهگذاريهايي اختصاص دهيد كه امنيت بالا و ريسك كمي دارند. اين سرمايهگذاري شبيه به سرمايهگذاري در صندوق درآمد ثابت است.
سبد دوم را به سرمايهگذاريهايي اختصاص دهيد كه ميزان ريسك بيشتري دارد. اين سبد بهاحتمالزياد به سوددهي ميرسد. سبد سوم مخصوص افرادي است كه ريسكپذيري بالايي دارند. اين افراد ريسكپذيري بالايي دارند و ازاينرو ميتوانند سرمايه خود را در مدتزمان مشخص به ميزان قابلتوجهي برسانند.
پيشنهاد ميشود براي مديريت سرمايه خود مقدار بيشتر آن را در سبد دوم قرار دهيد. اين سرمايه با ريسك معقولي رشد خواهد كرد. اگر ريسكپذيري بالايي داريد، ميتوانيد با قرار دادن سرمايه خود در سبد سوم با هيجان بالايي سرمايهگذاري كنيد.
اركان اصلي مديريت سرمايه در سهام
هر فرد با هر سليقه، ميزان دانش و اطلاعات، ريسكپذيري و … سرمايه خود را به شكل متفاوتي مديريت ميكنند؛ اما چند اركان وجود دارد كه در مديريت بهتر سرمايه ميتواند كمك كند.هيچ فرمول و يا روش مشخصي براي مديريت سرمايه وجود ندارد.
اين موارد شامل ريسك، بازده، حجم معاملات، نسبت بازده به ريسك و نسبت افت سرمايه ميشود. بهتر است قبل از اينكه وارد يك معامله شويد بايد ريسك، بازده، حجم معاملات و نسبت بازده به ريسك را بررسي كنيد. اين موارد در موفقيت معامله تأثير بسزايي دارد.
چند نكته طلايي پيرامون مديريت سرمايه
نكته ۱: قبل از ورود به هر پوزيشن ميزان ريسك و بازده را مقايسه كنيد و ميزان مورد انتظارتان را تعيين كنيد
نكته ۲: طبق گفته كارشناسان حداكثر ميزان ريسكي كه در هر معامله بايد قبول كنيد نبايد بيشتر از ۳ درصد باشد.
نكته ۳: ريسك و بازده تابع مستقيمي از نقاط خروج احتمالي و حجم معاملات هستند.
نكته ۴ در مديريت سرمايه: درصورتيكه چند پوزيشن باز معاملاتي را بهصورت همزمان باز نگهداشتهايد، ريسك معاملات را بين همه آنها تقسيم نماييد.
نكته ۵: نقاط حمايت و مقاومت در معامله بسيار مهم هستند. درصورتيكه چندين معامله شما به خطوط حمايت نزديك شدهاند، بهتر است قبل از زيان بيشتر معاملات خود را براي مدتي متوقف كنيد.
نكته ۶: زماني كه براي كسب سود بيشتر به فكر استفاده از لورچ يا اهرم هستيد، حتماً قبل از هر كاري ميزان ريسكي كه ايجاد ميشود را محاسبه كنيد.
سخن پاياني
قبلاً هم گفته شد كه مديريت سرمايه فرآيندي كاملاً تجربي است. هر فرد با توجه به تجربه و دانش خود به شكل متفاوتي اين مديريت را انجام ميدهد؛ اما توجه به نكات كليدي و اركان مديريت سرمايه براي همه افراد توصيه ميشود.