ماكادميا درختي است كه ميوه آن گرانترين و مرغوبترين خشكبار جهان به شمار مي رود.دانه ماكاداميا از دانههاي آجيل محبوب آمريكاييهاست. اين درخت بسيار زيبا و بسيار مقاوم در مقابل آفات است.اين گياه بومي استراليا است و در جنگل هاي باراني و مكانهاي مرطوب نزديك نهرها رشد خوبي دارد. آفتاب كامل با اندكي سايه براي گياه مناسب است و عملكرد مغز را افزايش مي دهد. اما اگر كشت تجاري آن مد نظر نباشد، سايه را به آساني تحمل مي كند.گياه به خشكي مقاوم است، باد، سرماي شديد و شوري را نمي تواند بپذيرد. همچنين نيازي به خاك حاصلخيز ندارد. در هر تركيب خاك از سبك تا سنگين اما با زهكشي خوب رشد مي كند.مزيت اقتصادي اين گياه، اندك بودن هزينه نگه داري آن است. زيرا نيازي به آبياري ندارد ( به صورت ديم پرورش مي يابد) نسبت به آفات و بيماري ها مقاوم است. ميوه هاي آن پس از رسيدن شروع به ريزش كرده و برداشت آن دستي و آسان است.
ماكادميا از نظر بازرگاني در استراليا ، جنوب آفريقا و آمريكاي مركزي يكي از توليدات مهم كشاورزي به شمار مي رود. كشت تجاري آن در استراليا و هاوايي در سطحي گسترده انجام مي گيرد . در كاليفرنيا به عنوان يك گياه زينتي پرورش مي يابد. آمريكا بزرگترين مصرف كننده ماكادميا است . مغز ماكادميا در انواع شكلات كيك و بستني به كار مي رود. همچنين از روغن مغز ماكادميا مي توان در صنايع آرايشي و بهداشتي سود جست. از آنجا كه ميوه ماكادميا بيش از 72% اسيد چرب غير اشباع دارد، اين خشكبار مي تواند افزودني مناسبي براي رژيم غذايي روزانه ، جهت كاهش كلسترول خون باشد و اين ميوه را مي توان به صورت خام، بوداده، با نمك، بي نمك و يا به عنوان چاشني در غذا مصرف كرد.
صرفنظر از اهداف بازرگاني پرورش ماكادميا، اين درخت هميشه سبز، بلند و گسترده با عمري طولاني و گلهايي بسيار خوشبو، گياهي زينتي مناسب مي تواند باشد.
هم اينك در ايران تعدادي از گونه هاي اين گياه در منطقه اي از شمال كشور به چشم مي خورد وشرايط رشد اين گونه درختي در ايران از جنبه اقتصادي در دست بررسي است .
تاريخچه:ماكادميا درختي است كه در سال 1858 در خاور استراليا شناسايي و در سال 1881 توسط « ويليام پورويس» به هاوايي منتقل و در آنجا به عنوان يك گياه زينتي، و در راستاي احيا و توسعه جنگ ها مورد استفاده قرار گرفت . اما در سال 1948 با مطالعات و گزينش هاي صورت گرفته از سوي ايستگاه كشاورزي هاوايي معرفي و نام گذاري محصولات اين گونه، نامي را در صنعت ميوه و خشكبار روميزي به خود اختصاص داد و منجر به صنعت مدرن ماكادميا در هاوايي شد.
در كاليفرنيا در اوايل سال 1880 ميلادي 2 نهال ماكادميا كاشته شد كه هنوز در محوطه دانشگاه بركلي كاليفرنيا سرپاست. ورود واريته هاي اصلاح و نامگذاري شده از هاوايي به كاليفرنيا در حدود سال 1950 آغاز شد. اما به طور كلي در كاليفرنيا هنوز هم از اين گياه به عنوان يك گياه زينتي استفاده مي شود.
عملكرد:
ميوه دهي اين درخت در نهال هاي پيوند خورده از سال سوم ، و در نهال هاي بدون پيوند از سال پنجم آغاز مي شود. اما درختان نوع اول از سال ششم، و درختان گونه دوم از سال هشتم به توليد اقتصادي مي رسند. در نهايت اين درخت بيش از 40_50 سال عمر مي كند. يك درخت نسبتاً خوب در 10 سالگي 30_50 پوند ميوه مي دهد. ميزان توليد در واحد سطح 3 تا 6 تن است كه با توجه به شرايط آب و هوايي تغيير مي كند.
توجيه اقتصادي:
ميانگين توليد ماكادميا در مزارع استراليا با شرايط كاشت جديد در حدود 4.5 تن در هكتار در نظر گرفته مي شود. با توجه به قيمت اين محصول در حال حاضر كه 3.7 دلار استراليا در هر كيلوگرم است ، فروش متوسط هر هكتار در حدود 16.650 دلار استراليا برآورد مي شود.با توجه به قيمت دلار استراليا كه 645 تومان است، ميزان فروش محصول هر هكتار (در آمد ناخالص) در حدود 106560000 ريال خواهد بود كه از اين ميزان مقداري بابت هزينه نگهداري و ايجاد باغ كسر خواهد شد كه در هر كشور متفاوت خواهد بود. بنابراين كاشت و توليد اين محصول مي تواند نقش به سزايي در رونق بخشي كشاورزي داشته باشد.
مصارف ماكادميا:مغز ماكادميا ضمن كاربرد در آجيل، شيريني و .... براي توليد روغن نيز مصرف مي شود. روغن ماكادميا از ديگر روغن هاي گياهي مانند: روغن زيتون ، برتر بوده داراي درصد بالاتري مونواكسيد چرب غير اشباع مي باشد و نقطه دود آن بالاتر و برابر 210 درجه سانتيگراد است.
تمام بخش هاي ميوه ماكادميا مورد استفاده قرار مي گيرد . از تركيب پوسته خارجي با مواد ارگانيك مالچي عالي براي اطراف درختان ساخته مي شود. پوسته سخت در هنگام سوختن دما را بالا نگه مي دارد و اغلب به عنوان سوخت براي كوره هاي آتش در صنايع محلي به كار برده مي شود.
از آسياب كردن پوسته سفت آن گردي حاصل مي شود كه سمباده خوبي در صنعت است و در مقايسه با شن، براي نفوذ پذير كردن خاك مناسب تر است. همچنين ماكادميا در صنايع آرايشي بهداشتي به عنوان ماده اوليه در ماساژور هاي پوست به كار مي رود.